Първи стъпки в програмирането на сензори

Първи стъпки в програмирането на сензори с JavaScript правят учениците от НУ ”Свeти Климент Охридски” гр. Чирпан като част от дейностите по международния проект ERASMUS + за иновации – DOMOTIC SCHOOL GARDEN (2020-1-ES01-KA201-082999).

Училището, в партньорство с две начални училища в Гърция и Италия и под ръководството на Испанския Университет Miguel Hernandez, Катедра – Автоматизация и Информационни Технологии за контрол на водните ресурси и енергията създава интелигентна зеленчукова градина, която се управлява от сензори и метеорологична станция.

Лого на Организацията
Лого на Университета

Към множеството образователни материали за STEM обучение, училището добави и модерна micro:bit хардуерна ARM-базирана система с отворен код, проектирана от BBC за провеждане на модерно компютърно образование. BBC micro: bit е малка програмируема карта 4×5 см, предназначена да направи програмирането лесно, забавно и достъпно за всеки.

Пълното видео

Благодарение на големия брой сензори, които включва, картата ще се използва за програмиране на интелигентната зеленчукова градина, която учениците създават с много любов.

По време на интерактивно занятие, проведено от гост-лектор Надежда Кантарджиева, децата участваха в уъркшоп на тема “Сензори и програмиране с Micro:bit MakeCode”. Научиха как сензорът превежда информацията на компютърен език, как можем да използваме сензори, за да осигурим благоприятни условия за растенията в градината.

Programming sensors data collection
Измерване на температурата на почвата

По време на практическата част с помощта на младата преподавателка учениците създадоха кодове в платформата за няколко проекта и измериха температурата на въздуха, влажността на почвата на растенията в училище, проследиха реакциите на сензорите при добавяне на лед във водата. Иновативната образователна платформа BBC microbit провокира огромен интерес и мотивира децата за първи стъпки в програмирането на сензори използвани за грижа за растенията.

Measuring temperature changes